CFD handelen (Contract for difference)

Over CFD (Contract for difference)

CFD staat voor Contract voor difference. Wanneer jij (de koper) een CFD aanschaft bij een bepaalde broker, betaal jij of de broker het verschil (difference) in prijs tussen koop- en verkoop. Indien het verschil positief is ontvang je een bepaald bedrag van de broker en wanneer het verschil negatief is betaal je een bepaald bedrag aan de broker. Doordat veel CFD brokers werken met een hefboom die kan oplopen tot 1:300 is er met een CFD in redelijk korte tijd een aardig bedrag te winnen of verliezen.

CFD handel voorbeeld

Stel dat je een vermogen van 105 euro op je broker account hebt staan. Je besluit vervolgens dit gehele bedrag te investeren in de DAX. Na aftrek van de spread blijft hiervan 100 euro over. Jouw broker biedt in dit geval een maximale hefboom van 1:300. Dan kun je dus voor 30.000 euro aan aandelen kopen (100x300). Stel dat de prijs van jouw aandelen nu met 2% stijgen. Je hebt dan een winst van 600 euro behaald. Andersom is het mogelijk dat met een daling van 2% je voor nog eens 500 euro in het krijt staat bij de broker.

Omdat het met het handelen in CFD's mogelijk is een groot bedrag te verliezen in een relatief korte periode, worden CFD's aangemerkt als risicovolle beleggingen. Wanneer je er toch voor kiest te gaan handelen in CFD's is het belangrijk niet meer te storten dan je daadwerkelijk kunt missen. Daarnaast is het bij het opkopen van een CFD handig om een stop-loss in te schakelen. Deze optie wordt door de meeste CFD brokers geboden en dient ter bescherming tegen overmatig verlies. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een CFD te verkopen wanneer deze een bepaald bedrag verliest. Op deze manier kom je niet voor onaangename verassingen te staan wanneer je even niet op het koersverloop let.

De meeste brokers verkopen een CFD automatisch wanneer het accountvermogen onder de nul dreigt te vallen. Ook ontvang je meestal een bericht (per sms of e-mail) dat het accountsaldo op nul dreigt te komen. Let er bij het aanmaken van een broker account wel op dat ook jouw broker op deze manier handelt. Het zou anders zomaar kunnen dat je achteraf nog een flink bedrag moet bijstorten op de brokerrekening.

CFD brokers

Er zijn aardig wat CFD brokers actief. Omdat het handelen in CFD's vrij risicovol is, bieden de meeste CFD brokers nieuwe klanten de mogelijkheid een demo account te openen. Je kunt dan zelf met een fictief bedrag beginnen met het handelen in CFD's. Verreweg de meest bekende CFD brokers zijn Plus500 en Markets.

Direct vergelijken

Handelen in:

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] brokerkiezen.nl
Direct contact

© 2022 Brokerkiezen.nl - Alle rechten voorbehouden - (2)